Díly Portugalska: Do Lisabonu
- Lisabon -
Belém -
Oceanárium -
Sintra, Arabida -
Jídlo -
iPhone -
blog - a
blog
Stránku o portugalském jídle
už jsem napsal dříve, tady jsou hlavně fotky a shromážděné zápisky z blogu.
K večeři chobotnice
July 28 2012, 5:10 PM
7 lidí se na procházce Lisabonem pohybuje dost pomalu, protože
se zhusta na někoho čeká. Nakonec jsme se došourali na
náměstíčko Largo do Camro. Já jsem si dal klasicky bacalhau a
Bras, ale Robo vyzkoušel chobotnici. Vypadá sladce a byla prý
dobrá.
Bacalhau á minhola
July 29 2012, 11:24 AM
Na procházce kousek od Praça da Estrela jsem si vyhlídnul
mrňavý podnik a na zkoušku objednal tresku v neznámé úpravě.
Jmenuje se to Baalhau á minhola a jde o pečenou nebo vařenou
tresku zasypanou smaženými bramborovými plátky. Za šest éček,
velmi dobré. Treska pod brambory je výrazně slaná, asi protože
je to vařené ze solené sušené tresky.
Tatarák z tuňáka
July 29 2012, 3:49 PM
Máme kousek od bytu náměstíčko s parčíkem. Přes den tu pod
vzrostlými lipami posedávají lidé, kteří si čtou nebo tak. Večer
ožijí okolní restaurace.
Do jedné z nich asi budeme chodit častěji, protože tu mají
přílišné dobroty. Na fotografii vidíte tatarák z tuňáka. Je to
syrové rybí maso přelité jakousi tataráckou omáčkou. Hmmmmňam.
Treska s cizrnou
July 30 2012, 3:58 PM
Treska se stává mým referenčním jídlem. Na lístku restaurace
Novamesa jsem v portugalštině nerozpoznal, že tahle treska bude
v trochu jiné úpravě. Nevadí, protože to bylo delikátní.
Cizrnový salát s kousky slané tresky. K tomu sekané černé olivy,
petržel a hlavně trocha zeleného koriandru.
Náměstíčko s kavárnami
July 30 2012, 3:58 PM
Kavárny jsou třeba to, čím se liší kvalita života v Čechách od
Portugalska. Pracovat se dá všude, ale odskočit si po práci
sednout do parku a dát si galao, jen tak posedět a koukat na
život vůkol, to je dobré.Nevím, jak tohle třeba v Praze zařídit,
aby to bylo tak blízko a hezky. "Jen tak posedět" dělá ten
rozdíl.
Dlouhá procházka za konvicí
July 31 2012, 8:47 AM
Protože už po tři dny vařím čaj bez konvice jenom do hrnků
(vystřídám jeden lipton ve třech hrníčcích), je čas opatřit si
čajovou konvici. Jak už jsem zmínil, v Portuglsku se čaj příliš
nepije, dominuje tu káva, takže ani čajová konvice se v zařízení
našeho bytu nevyskytuje. Jana si vzpomněla, že včera při běhání
viděla na hlavní ulici konvici za výlohou, tak jsem si tam na
chvíli odskočil.
Naneštěstí se ukázalo, že obchod s výkladem je klenotnictví a
konvice je jenom nějaký designový kousek v ceně 200 euro. Vydal
jsem se tedy do hloubi Lisabonu hledat prodejnu domácích potřeb.
Skoro každá provozovna, do které jsem nahlédnul, byla kavárna,
pastileria nebo krámek s potravinami. Našel jsem i prodejnu
obuvi a několik starožitnictví. V jedné prodejně oděvů jsem si
vyfotil malou konvičku (v objemu jednoho hrnku), abych později
na fotce ukazovat, co že to vlastně sháním. Můj digitální off-line
slovník totiž heslo konvice na čaj v portugalštině neobsahuje.

V dolním lisabonském městě jsem byl neúspěšný. Přeci jen v
hlavním centru se domácí potřeby běžně neprodávají. Zarazilo mě
ale, když jsem vystoupal zpátky do normálních čtvrtí, že
dotazovaní Lisaboňané vrtěli hlavami a portugalsky mě posílali
kamsi pryč daleko (v lepším případě). Nepřeháním, když odhadnu,
že jsem cestou potkal dvě stovky kaváren a paštelárií, kde jsem
si mohl sednout. Nakonec mě z jedné kavárny po mém dotazu
poslali kamsi do spodní uličky k Číňanům. Obchod měl formu
"všechno za 3 padesát". Konvičky na čaj tam opět měli jenom ve
velikosti jednoho hrnku, ale už to bylo nadějnější. Nakonec jsem
s jednou prodavačkou vzadu ve skladu objevil krabici, o které už
ani nevěděli. Hurá. Celkové náklady 2 a půl hodiny, 7 km
procházky a 3,50 euro. Už se těším na čaj.
Sushi sežer, co můžeš
August 1 2012, 5:21 PM
Objevili jsme na okraji Barro Alto u vyhlídky hospodu se sushi.
Jedna část naší výpravy tam byla včera večer, najedli se k
prasknutí. Vedle běžné nabídky, která zní "sněz co můžeš, za 10
euro", tam prý ještě mají "vypij, co můžeš".
Dal jsem na doporučení a zvolil jsem (jsa abstinent pouze)
žrací progra. Musím říct, že to za těch 10 euro stálo rozhodně
za to. Takových talířů, jako je na fotce, jsem si vychutnal asi
šest. David si ještě přiobjednal smažené krevety, jsou k tomu
taky v ceně. Půjdeme myslím někdy zase. To sushi je totiž mimo
jiné z čerstvých tuňáků a chobotnic. A ty fazolky!
Rybárna Toma Lá Dá Cá
August 4 2012, 7:41 AM
Doporučili nám ji místní, že se tu fakt dobře vaří. Neřekli
nám ovšem, že se tu taky čeká dlouhá fronta. Ve frontě, která
vydala na dvacet minut, nám dokonce přinesli menu na vybrání.
Určitě zelené víno a ryby.
Gaspacho je dobrý začátek, tady v teplých krajích.
Nahoře mořský vlk, dole řízek z tuňáka. Protože přišel ještě
David a dost nám toho ujedl, přiobjednali jsme další rybu,
nějaký mořský jazyk.
A dortíček nakonec. Prý velmi dobrý, ale to už jsme nechali
na Dana a Jenys. Dohromady pro 4 lidi 52 éček, takže na pohodu
(kdyby si David vzal peněženku).
Samoobsluha rozpoutala žrací orgie
August 4 2012, 1:45 PM
Tři Češi v Lisabonu nevěřili svým očím. Nákup běžných se jim
totiž notně prodražil. Nakonec odešli ze samoobsluhy obtíženi
nákladem, který vzápětí zkonzumovali.
Portugalské samoobsluhy obsahují pro našince netypické
potraviny. Sušená solená treska je relativně běžná věc. Ale
čerstvé fazolové lusky, nakládaná cizrna, nať koriandru a hlavně
čerstvé ryby naše cestovatele zmámily natolik, že si to všechno
koupili.
Jako nejzajímavější se ukázal být losos v akci, který stál
pouhých 6 euro za kilo. O ryby byl takový zájem, že místo fronty
tam existuje lístkový rezervační systém jako u nás na úřadech
(některých). Šest kousků bylo kilo a půl.
Tři zmínění Češi si lososa i fazolky usmažili na másle. Pak
se příšeně přecpali. Následky naštěstí nebyly tragické - všichni
ve zdraví přežili, jenom Yuhů si musel jít na pár hodin lehnout.
Makrelová večeře
August 17 2012, 3:37 PM
Po takových rybičkách se mi bude v Praze stýskat. Čerstvé
makrely za 3 eura padesát.
Děláme si je se salátem a k tomu brambory.

Optické klamy a červené víno
August 7 2012, 5:09 PM
Na večeři v naší oblíbené nejdražší a nejlepší hospodě Robo a
ostatní popíjeli červené víno. Když dopili, všimli jsme si, že
sklenička stále vypadá načervenale. Mohla to způsobovat zbytková
kapka červeného vína na dně skleničky? Slabé sklo skleničky může
teoreticky fungovat jako světelný vodič, takže načervenalost
sklenky je pouze zdánlivá a způsobuje ji odlesk kapky vína. Tuto
teorii razil zejména Robo.

Druhá hypotéza říkala, že na stěně skleničky zůstal slabý
film červeného vína, který z určitých úhlů způsobuje, že se
sklenka jeví růžová. Myslela si to Petra a já. Pro falzifikaci
obou teorií jsme provedli sadu důmyslných experimentů. Petra
opatrně nalila na dno pár kapek vody, které měl Robo za úkol
brčkem vypít. To se podařilo, ale narazili jsme na chybu měření.
Od této chvíle Robo tvrdil, že sklenka už červená není, kdežto
Petra a já jsme tvrdili, že červená je. Chodili jsme po
restauraci a z různých úhlů jsme posuzovali teorie. Personál byl
nesvůj, jestli není něco špatně, ale nebylo. Nakonec se jako
pravděpodobnější ukázala být teorie slabého filmu ze zbytku
červeného vína, třebas někteří z nás zůstali skeptičtí. To jsme
oslavili tvarohovým dortíkem.
Rybí večeře
August 12 2012, 1:57 PM
Tentokrát cestou přes velkou sámošku zavelela Ála k většímu
experimentu. Nakoupili jsme tři druhy ryb a k tomu brambory.
Ze tří nejobyčejnějších ryb za 3,50 euro se vyklubaly
sardinky. Chutnaly normálně.
Další dva druhy bílé a placaté ryby jsme nedokázali určit
(nakupovali jsme je systémem ukazování). I když měly více kostí,
byly lepší.
Díly Portugalska: Do Lisabonu
- Lisabon -
Belém -
Oceanárium -
Sintra, Arabida -
Jídlo -
iPhone -
blog - a
blog